Društvo psihoanalitičkih psihoterapeuta Srbije organizuje 11.12.2021. workshop

 

“Izlazak iz začaranog kruga: zastoj u psihoanalitičkoj psihoterapiji” 

Predavač Irena Radić, psiholog, psihoanalitički psihoterapeut.

 

 

Tema ovog rada je „pravi“ zastoj, onaj do kog dolazi nakon nekog perioda uspešnog rada. Zastoj tera psihoterapeute da razmatraju i revidiraju sve što znaju, da upotrebe sve svoje analitičke i ljudske kapacitete da bi potegli dovoljno jako i izašli iz začaranog kruga.  Za pacijente on često znači završetak psihoterapije i odustajanje od rada na sebi.  Zastoji su nekada tihi i nevidljivi i tek kada prođu ili dugo potraju, psihoterapeut postaje svestan njih. Nije ih lako uočiti, a ni jasno definisati i razgraničiti.  

Zastoj je tema o kojoj se nije puno pisalo, moguće i zato što nije lako misliti o njemu jer se često doživljava kao neuspeh u psihoterapiji.  Suprotno tome, ovaj rad nudi vrstu ohrabrenja za kolege kroz paradigmu da baš zastoj može da dovede do važnih otkrića, pomeranja ili signala koji su samom prirodom terapije bili propušteni. Teorijski deo rada bavi se zastojem za psihoanalitičkog psihoterapeuta i za klijenta, povezanosti zastoja i narcizma, te provlači teorijske koncepcije zastoja historijski od Frojda do današnjeg intersubjektivističkog shvatanja.

 

PROGRAM 

09.30 – 9.45 Uključenje učesnika putem zoom linka.

09.45 – 10.00 Otvaranje skupa. 

10.00 – 11.00 Predavanje.  

11.00 – 11.15 Pauza. 

11.15 – 12.00 Diskusiona grupa, voditelj diskusije dr Emina Garibović, psihijatar, psihoanalitički psihoterapeut, psihoanalitičar u treningu.

12.00 – 12.15 Prikaz rada volontera inicijative podrške DPPS građanstvu tokom pandemije.

12.15 – 12.30 Evaluacija i zatvaranje skupa.